Konsten att marknadsföra ett evenemang
Syns man inte så finns man inte lyder ordspråket! Här finner du och råd för hur du marknadsför ditt evenemang framgångsrikt.
Så planerar du en effektiv marknadsföringskampanj
Att marknadsföra ett event kan kräva en hel del planering och det finns mycket att tänka på. Målet är att vara så effektiv som möjlig och nå ut till rätt personer som man vill ska delta på evenemanget är det viktigt att hålla sin marknadsföringsbudget. Här har vi tips för dig som är i startgroparna att marknadsföra ett evenemang.

8 tips hur du marknadsför ditt evenemang
Det första man alltid bör göra är vad för mål, syfte och eventuellt man har med evenemanget. Är det att informera kunder om en ny produkt, driva ett välgörenhetsprojekt eller vill man helt enkelt ha en festlig kväll.
2. Budget och tidsåtgång
Viktigt är att du redan från början sätter en marknadsföringsbudget. Det är ingen idé att ödsla tid och kraft på du ändå inte kan genomföra. Det är också bra om du kan bestämma dig för hur mycket tid du. På detta sätt kommer du jobba mer effektivt och få en mer realistisk plan att förhålla dig till.
3. Deltagarantal
Fundera på hur många besökare du vill ska från den budget har och hur många som ryms i lokalen. Då får du en bra känsla om det är ett lagom deltagarantal eller om du måste ändra på något.
4. Definiera målgrupp
Vilka är det ditt evenemang egentligen riktat till Är det kunder, etc? Fundera även på vad de har för intressen de bor, deras ålder och vilka medier de använder sig av. När du definierat vilken din målgrupp är så kan du försöka reda på hur du kan komma i kontakt med dem.
5. Erbjudande och budskap
När du vet vilken målgrupp du vill nå är det dags att fundera på vilket och vad du kan erbjuda för att få dem intresserade av ditt evenemang. I din marknadsföring du då framhäva det är genom att boka populära och intressanta föreläsningar, tillfälle att kunna nätverka få ny kunskap eller chansen få pröva på olika sorters aktiviteter.
6. När startar man?
Viktigt att tänka på är att inte börja för tidigt med marknadsföring eftersom man då riskerar att potentiella besökare hinner glömma eventet. Om man däremot för sent finns risken att inte hinner fram eller att folk redan är upptagna av något annat samma datum. En tumregel brukar vara att marknadsföra sitt evenemang ca 2-3 månader i förväg.
En tid efter den inledande marknadsföringen kan du skicka en och när det börjar närma sig är det bra att informera att det nu är sista chansen att anmäla sig.
8. Marknadsföringskanaler
Innan du drar igång din marknadsföring bör du annonsera gå tillbaka till din analys där du din målgrupp så att du tydligare ser hur du når dina deltagare. Det är viktigt att hålla sin och undvika att lägga resurser på sådant som inte kommer att ge någon avkastning.
Det finns en mängd olika tillvägagångssätt att marknadsföra bra sätt att använda sociala media, då det är gratis och kan vara ett mycket effektivt sätt att sprida sitt budskap. Begränsa dig inte till en social mediakanal utan använd flera. Där kan du starta kampanjer som folk kan med sig av till sina kan det vara bra att lyssna på vad säger. Exempelvis genom att lyssna på en intressant föreläsning om digitalisering eller ett lärorikt föredrag om sociala medier.
Men det finns många andra sätt att nå sin målgrupp. Du kan exempelvis annonsera i tidningar, TV eller i mer nischade tidskrifter. Om du händelsevis har kontaktuppgifter till kan du personligen ringa och bjuda in dem eller maila dem. Om ni har hemsida så kan det vara bra att ni skriver om evenemanget så era besökare kan läsa om det. Det finns sätt att synas och nå sina deltagare.
Är du intresserad av att få kunskap om hur du marknadsför ditt evenemang? Vi arbetar med flera av landets främsta experter och föreläsare inom marknadsföring. Om du känner dig osäker på vilken talare som passar er så tveka inte att kontakta oss.